top of page

ORTHESEN OP MAAT (ORTHOPLASTIE)

Orthoplastie is bij de meeste mensen beter bekend als het plaatsen van een siliconen orthese, met name die techniek waarbij op maat gemaakte hulpstukken (ortheses) vervaardigd en aangepast worden.

Deze heeft als doel het ontlasten, corrigeren of vervangen van bepaalde delen van de voet (hamertenen, klauwtenen, supraductus, infraductus, hallux abducto valgus, ontbrekende tenen). Een silicone-orthese bestaat uit verschillende hardheden (zacht – mild – hard).

Hieronder staan een aantal voorbeelden van hoe een siliconen-orthese ingezet kan worden:

  • Een siliconen-orthese tussen twee tenen waar een hardnekkig likdoorntje zit;

  • Een siliconen-orthese bij een teen in klauwstand om een rood pijnlijk plekje op de teen te verhelpen;

  • Door de scheefstand van de grote teen is de tweede teen over de grote teen aan het heen groeien, een orthese kan er in dit geval voor zorgen dat het tweede teentje niet over de grote teen heen kan;

  • Door de klauwstand van één of verschillende tenen zijn de topjes van de tenen erg gevoelig, een orthese kan de stand iets veranderen waardoor de topjes niet meer zo belast worden;

  • Een ontsteking in een teen tijdelijk door een orthese ontlasten, waardoor de teen de kans krijgt om te genezen.

Zo zijn er een heleboel verschillende problemen waar een teenstukje bij kan helpen.


Deze techniek is zeer eenvoudig toe te passen en bovendien zal de klant uiterst tevreden zijn met het resultaat. Door het aanmeten van een individuele siliconen orthese kunnen complicaties, die meestal het gevolg zijn van voet- en teenafwijkingen, vaak verholpen worden. Verschillende locaties van de voet kunnen op deze manier, met de juiste techniek en materialen, drukvrij worden gemaakt waardoor de pijn snel afneemt. De behandeling is gericht op het behoud of verbeteren van de functionele beweeglijkheid van de tenen. Siliconenorthesen kunnen zowel protectief / beschermend (het voorkomen dat een klacht verergert) als correctief (het geleidelijk corrigeren naar de oorspronkelijke teenstand) toegepast worden.

Een orthese kan voor verschillende doeleinden gemaakt worden:
drukontlasting, bescherming en/of voorkomen van een klacht daar waar correctie niet meer mogelijk is (preventie).  Eenvoudige correctie bij bv. hamertenen of klauwtenen om te voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt.  Correctie naar de oorspronkeijke teenstand.  Voor drukontlasting en bescherming wordt een zachte en soepele siliconensoort gebruikt die niet vervormd of hard wordt. Het reguleren van een teenstandsafwijking kan met behulp van een wat hardere of stijvere siliconensoort mits er geen complexe voetafwijkingen of contra-indicaties aanwezig zijn.  Voor de tenen wordt meestal zachte silicone begruikt, de Bland Rosé. Volledig op maat wordt ervoor gezorgd dat de tenen zonder druk of pijn in de schoen kunnen.

Vloeibare siliconen worden bijv. gebruikt om een Hallux Valgus te beschermen tegen druk en pijn. Vaak wordt hier ook een gelkussentje in verwerkt.  Bij het ontbreken van één of meerdere tenen kan een prothese de ruimte tussen de tenen en in de schoen opvullen.

Zodoende kan de stand van de tenen en in sommige gevallen de complete voet zo goed mogelijk in stand worden gehouden. Hiermee kunnen complicaties op de lange termijn worden voorkomen.


Voorbeelden van Siliconen orthesen:

​

Orthesen op maat (orthoplastie): Diensten
Orthesen op maat (orthoplastie): Pro Gallery

Voor het gebruik van de orthese/prothese wordt het volgende geadviseerd:  

  • bewaar de orthese/prothese in talkpoeder

  • schoonhouden met milde schoonmaakmiddelen

  • het dragen opbouwen met 2 uur per dag

Tegenwoordig worden er in het pedicuresalon vaak ook klant en klare orthesen uit polymeergel aangeboden. Deze zijn ideaal voor mensen met artrose of circulatieproblemen. Zo kent het gamma van Gelsmart tegenwoordig heel veel succes.

                 

Niet zelden wordt tegenwoordig ook het dragen van therapiesokken aangeraden ter vervanging van een siliconen orthese.

Therapiesokken zijn een innovatie in de manier waarop de huid beschermd kan worden tegen druk van buitenaf en de pijn die daarmee samengaat. Zoals bijvoorbeeld bij doorgezakte voeten, pijn rondom de tenen zoals een scheefstaande grote teen en klauwtenen, pijnlijke hielen, kloven, likdoorns, wratten, littekens en een overgevoelige huid. Maar de therapiesokken bieden ook verlichting bij huidproblemen die ontstaan door sport, in ski-, fiets- en werkschoenen. Voor diabetici, reumapatiënten en patiënten met pijnlijke voeten na chemotherapie zijn er speciale sokken ontwikkeld.

Therapiesokken zijn voorzien van een of meerdere zones met een ingeweven visco-elastische laag polymeer die voorzien is van minerale olie. De visco-elastische polymeer vermindert druk- en schuifkrachten op de huid. De minerale olie heeft een gunstig effect op de huid en zorgt voor rehydratatie waardoor de huid weerbaarder wordt en een verhoogde elasticiteit krijgt. Daarnaast stimuleert micromassage het herstel van de huid.

Therapiesokken zijn in dikke en dunne varianten en in meerdere kleuren verkrijgbaar. Er zijn diverse modellen zoals een ballerinasok, enkelsok en normale sok. Het visco-elastische polymeer werkt als een tweede huid die beschermt tegen schuifkrachten, wrijving en druk.
Er is een heel scala aan sokken ontwikkeld voor specifieke toepassingen zoals:

  • Speciaal voor een pijnlijke knobbel op het gewricht van de grote teen 

  • Speciaal voor pijnlijke/brandende bal van de voet 

  • Speciaal voor klauw en hamertenen (bovenop en onder de toppen van de tenen).

  • Speciaal voor pijnlijke hielen (hielpijnsyndroom).


Gebruik van de therapiesok
Er zijn dunne sokken voor in zeer elegante schoenen en er zijn dikke sokken voor in sport- ,werk- en veiligheidsschoenen. Als u voor uw werk representatieve maar enigszins oncomfortabele pumps draagt, dan zijn daar speciale therapiesokken voor om pijnlijke drukplekjes niet meer te voelen. Als u voor uw veiligheid werkschoenen draagt met stalen neuzen, dan zijn er speciale gelsokken om de druk van de stalen neus of onder de bal van de voet te verminderen.

​

Gelsokken en steunzolen
Soms is er niet voldoende ruimte voor steunzolen of therapiezolen en is er wel ruimte voor een sok waarmee pijn bestreden kan worden. Vaak kan de therapiesok in combinatie met de steun- of therapiezool gebruikt worden. Vooral bij reuma en diabetes is het verstandig om uw podoloog of gespecialiseerd voetverzorger bij uw keuze te betrekken.

Wat is er nu beter, therapiesokken of een siliconeorthese? Dit antwoord is per patiënt, per klacht en per gebruiksmoment verschillend.

Orthesen op maat (orthoplastie): Diensten
Orthesen op maat (orthoplastie): Pro Gallery
bottom of page